Başkan Büyükkılıç, Hem Büyükelçi Hem de Gorajde Başkanıyla Görüştü

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç,kardeş şehir Gorajde’nin Belediye Başkanı Ernest İmamoviç ve Bosna HersekAnkara Büyükelçisi Adis Alagiç ile görüştü. Var olan gönül köprüsünü sanayi,ticaret ve kültürel alanda da geliştirmek isteyen Başkan Büyükkılıç, kısa veorta vadede ileriye dönük yapılacak işbirliği çalışmalarını değerlendirdi.

Bosna ile İlişkileri Geliştirme Merkezi Vakfı (BİGMEV)tarafından düzenlenen programa Başkanlık makamından video konferans yöntemiylekatılan Başkan Büyükkılıç, yaklaşık 7 ay önce Gorajde Belediye Başkanı olarakseçilen Ernest İmamoviç’i tebrik ederek, görevinde başarılar diledi. BaşkanBüyükkılıç, kardeş iki şehir belediyesi arasında iş birliğiningeliştirilmesinin önemine işaret ederek, bu konuda gereken gayretigöstereceklerini ifade etti.

Köklü ve derin bağları bulunan Balkan coğrafyasının şirinşehri Gorajde ile ilişkileri geliştirmek istediklerini anlatan BaşkanBüyükkılıç, Bosna Hersek’i çok sevdiklerini dile getirerek beraber çok yolalınacağını düşündüklerini ve bu durumun her iki ülke ve şehrin yararınaolacağını ifade ederek, şöyle konuştu:

“Ben daha önce Saray Bosna’ya, Mostar’a ziyaretlerim sözkonusu oldu. Belediye başkanı olarak da değişik ziyaretlerim oldu. Tabi bizBosna’daki olup bitenler yakinen takip ediyoruz. Hepsinden haberimiz var.Rahmetli Özal döneminden başlayıp, Erbakan döneminde devam eden, daha sonrakisüreçte Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan bey ile birlikte olan süreçiçerisinde de yakinen takip ettiğimiz dost ve kardeş ülke. Aynı zamanda tabi oanlamsız savaşı zamanda başlatılan ve yapılan uygulamaları da hep beraberbiliyoruz. Takdir edersiniz ki Saray Bosna’da Aliya İzzetbegoviç’in yapmışolduğu mücadeleyi takdir ile dua ile anıyoruz. Allah rahmet eylesin geçmişlerimizediye dua ve temennide bulunuyoruz. Bugünlerde de malumunuz Kudüs, Filistinolaylarını da kınıyoruz. Bir insanlık ayıbı olarak, adeta Müslümanlarıkatletmek uğruna, yüz yıldır vatanı olan bir yeri terk ettirmek uğruna yapılanuygulamaları da kınıyorum. Tabi sizin çocukluk yıllarınız o dönemlerde geçti,bizim de gençlik yıllarımız sizlerin kaygısıyla geçti. Bu konuyu neden açtım,bugünlerde malum Filistin’de olanlar, geçmişte size, bize olanların bir benzeriolarak yorumlanması bağlamında söylüyorum. Yoksa biz bunları bugün bunlarıkonuşmamalıydık. Keşke şu Ramazan ayında, bayram arifesinde, Kadir Gecesi’ndeMüslümanlara saldırıp onları yok etme projesi ile hareket eden İsrail’infanatik Yahudileri olmasaydı böyle konuşmayacaktık. Başta Aliya İzzetbegoviçolmak üzere geçmişte rahmetli olanları rahmet ile anıyorum.”

“İNSANI YAŞAT Kİ DEVLET YAŞASIN FELSEFESİ İLE HAREKET ETMELİYİZ”

Görüşmede, insanı yaşat ki devlet yaşasın felsefesiiçerisinde birbirimize sahip çıkmamız lazım” diyen Başkan Büyükkılıç, ilişkileringeliştirilmesine yönelik Büyükelçi ve Belediye Başkanı’nı Kayseri’ye davetetti.

“YAKLAŞIMINIZ BİZE GÜÇ VERDİ”

Bosna Hersek’in kardeş şehri Gorajde Belediye BaşkanıBelediye Ernest İmamoviç ise görüşmede yaptığı konuşmada, “Yaklaşımınız, buyolun başında iken bize güç verdi” diyerek, “Çok teşekkür ediyorum.Paylaştığınız gibi bu işbirliği konusunda bir arkadaşımı ben sorumlu tutacağım.Ben her zaman bu iş ile bizzat yakından ilgileneceğim. Büyükelçimizle deirtibat içerisinde olacağım. Birbirimizin yardımı ile bu ilişkilere devamettirmeye, dostluğumuzu her zaman sıcak tutmaya sizin de söylediğiniz üzeredevam edeceğiz” şeklinde konuştu.

“KAYSERİ’Yİ ÇOK BÜYÜK BİR FIRSAT OLARAK GÖRÜYORUM”

Bosna Hersek Ankara Büyükelçisi Adis Alagiç ise görüşmede,Kayseri’yi çok büyük bir fırsat olarak gördüğünü paylaşarak şunları paylaştı:

“Biz sizden pozitif enerji alıyoruz. Hem sizlere hem GorajdeBelediye Başkanımıza, hem de organizatör olan Bigmel Vakfı’na bu fırsatı bizetanıdığı için teşekkür etmek istiyoruz. Biz sizle tanışmaktan büyük memnuniyetduyduk. Hem sizin şahsınıza hem de Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne bugüne kadaryaptıkları her şey için teşekkür etmek istiyorum. Biz bunların farkındayız.Bizim acılarımızı bizim kadar paylaştığınız biliyorum. Allah’a şükürler olsunülkelerimiz arasındaki ilişkiler son derece iyi. Özellikle liderler arsındakiişbirliği de çok üst düzeyde. Ekonomi, kültür, bilim, eğitim alanında yapılacakişlerimiz var her zaman olacak. Durmak yok. Onun için Kayseri’yi çok büyük birfırsat olarak görüyorum sadece Gorajde için değil bütün Bosna Hersek için.”

Oldukça samimi ve verimli geçen görüşmelerde BİGMEVGenel Sekreteri Cenita Kocaman da hazır bulundu.

yorum Yap