Beydeğirmeni Biyogaz Santrali Enerji Üretmeye Ay Sonu Başlıyor

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç,Kayseri’nin en büyük dönüştürülebilir enerji ve tarım projesi 4.5 megavatlıkBeydeğirmeni Biyogaz Tesisi inşaat çalışmalarını yerinde inceledi. Büyükkılıç,“4.5 megavatlık projemizin 1.5 megavatlık kısmı 30 Haziran itibariyle resmenhayata geçmiş oluyor. Buradan hem elektriğimizi üreteceğiz hem de çevrekirliliğimizi gidereceğiz” dedi.

Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen ve inşaatçalışmaları hızla süren Beydeğirmeni Besi Bölgesi’ne kurulması planlanan 4.5MWBiyogaz Tesisi, yatırımcı firma tarafından 30 Haziran’da 1.5 megavatı devreyealınarak, enerji üretmeye başlayacak. EPDK tarafından lisanslandırılmış olacaktesiste yapılması planlanan, santral binası, idare binası ve 2 adet reaktörünimalatı 30 Haziran’da tamamlanacak ve devreye alınacak.

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç,Kayseri’nin en büyük dönüştürülebilir enerji ve tarım projesi olan, hem 15 binhanenin elektrik ihtiyacı karşılanması hem 20 milyon metreküp doğalgazrezervine eş değer elektrik üretmesi hem de tarımsal üretim ile istihdama katkısağlaması beklenen 4.5MW Biyogaz Tesisi inşaatını yerinde inceledi.Büyükkılıç’a, Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Recep Bağlamış, Genel SekreterYardımcısı Hamdi Elcuman, İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Ali Süslü, KentselDönüşüm Daire Başkanı Hakkı Alp de eşlik etti.

Yetkililerden bilgi aldıktan sonra burada açıklamalardabulunan Başkan Büyükkılıç, 4.5MW Biyogaz Tesisi inşaat çalışmalarının tümhızıyla devam ettiğini belirtti. Hayvan atıklarını rahatlıkla değerlendirecekbir projenin hayata geçeceğini ifade eden Büyükkılıç, “Beydeğirmeni projemizinen önemli ayağı olan biyogazla ilgili çalışmadan elektrik üretimi boyutu çokşükür yapmış olduğumuz ihaleyle kazan kazan politikasıyla belediyemizincebinden bir kuruş çıkmadan hem kazanımda bulunuyoruz, hem çevre kirliliğinigideriyoruz ki, takdir ederseniz cumartesi günü de 5 Haziran Çevre Günü’yleilgili hassasiyetimizi paylaştık. Şimdi de burada uygulamasını görüyoruz.Hayvan atıklarını ya da diğer atıkları rahatlıkla değerlendirecek projeyihayata geçiriyoruz” diye konuştu.

HEM ELEKTRİK ÜRETİLECEK HEM DE ÇEVRE KİRLİLİĞİ ÖNLENECEK

Başkan Büyükkılıç, proje sayesinde hem elektriküretileceğini, hem de çevre kirliliğinin önleneceğini vurgulayarak sözlerineşöyle devam etti:

“Burada görüldüğü gibi 4,5 megavatlık bir proje. Bunun 1,5megavatlık kısmı 30 Haziran itibariyle resmen hayata geçmiş oluyor. Buradan hemelektriğimizi üreteceğiz, hem çevre kirliliğimizi gidereceğiz. Hem debelediyemize artı kazanım elde edeceğiz. Tabi ki, üretici bu çalışmayı yapacakolan dostumuz da elbette ki kendi kaynaklarını, kendi kazanımlarını elde etmeyeçalışacak. Buradan elde edilecek gübre boyutu var. Sonraki süreçte güneşenerjisi boyutu var. Buradan daha sonraki süreçte sera boyutu var. Çalışmalarhızla burada devam ediyor. Sadece Beydeğirmeni’ndeki atıklarla ilgili değil,dışkılarla ilgili değil diğer bölgelerdeki atıkları da buraya nakletmek üzereçevre kirliliğini önleyeceğiz.”

Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Recep Bağlamış da BüyükşehirBelediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’a ve tüm belediye ekibine teşekkürederek, Büyükkılıç’ın altyapıdan, suyuna, elektriğine ve biyogaz tesisine kadarüreticilerin her daim yanında olduğunu söyledi.

SONRAKİ SÜREÇTE GÜBRE VE SERA TESİSİ KURULACAK

Proje kapsamında, Beydeğirmeni Besi Bölgesi’nden 385 haksahibi parsel almış durumda. Hem bu bölgedeki hak sahiplerinin atıklarını, hemde bölge dışında ahırları bulunan vatandaşların istemeleri durumunda atıkları,bu biyogaz tesisinde ham madde olarak kullanılabilecek. Kurulması planlanan 4,5MW Biyogaz Tesisi’nin ardından, sonraki süreçte entegre olarak 45 bin tonkapasiteli gübre tesisi, 80 dönüm sera tesisi kurulacak.

yorum Yap