Büyükkılıç, 1100 Küçükbaş Hayvan Dağıtttı, 2 Bin Sözü Verdi

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç,“Koyunlar Artıyor, Meralar Şenleniyor” projesi kapsamında düzenlenen tören ile1100 adet damızlık koyun ve koçu dağıtırken, aynı törende 2 bin adet dahaküçükbaş hayvan sözü vererek, hayvancılığa desteğini katlayarak sürdürdü.Başkan Büyükkılıç, yine aynı törende ilçelerdeki çiftçilerin kullanımı için 6adet traktör daha aldıklarını paylaştı.

Kadir Has Kongre Merkezi otoparkında pandemi koşullarınauygun gerçekleşen törene Başkan Büyükkılıç’ın yanı sıra AK Parti İl BaşkanıŞaban Çopuroğlu, İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Genel SekreterYardımcısı Bayar Özsoy ve daire başkanları ile çok sayıda davetli katıldı.

BÜYÜKKILIÇ, ERDOĞAN’IN SELAMLARINI GETİRDİ

Mehteran takımının konserinin ardından Saygı Duruşu veİstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda konuşan Büyükşehir BelediyeBaşkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Ankara ziyareti kapsamında görüştüğüCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kayserililere selamlarını iletereksözlerine başladı.

“ÇİFTÇİMİZE 6 ADET DAHA TRAKTÖR ALDIK”

Tarımı daha verimli, daha günün koşullarına uygun halegetirmeye gayret gösterdiklerini ifade eden Büyükkılıç, tarımı desteklemekamacıyla 5 adet traktör dağıtımı yaptıklarını, 6 adet daha traktör satınalındığı ve ilgili ilçelere dağıtımının yapılacağı müjdesini verdi. Tarım vehayvancılık konusunda toprağa verdikleri önemi vurgulama adına Kırsal HizmetlerDaire Başkanlığı’nın gerekli çalışmaları yapmaya devam ettiğinin altını çizenBaşkan Büyükkılıç, “Hatırlanacağı üzere 5 tane traktör dağıtmıştık.Dağıttığımız tarımsal makine sayısı toplam 69 tane. 6 tane daha traktör aldıkinşallah onu da ilgili ilçelere vermek suretiyle traktör sayısını 11’eçıkaracağız. Amacımız nedir, tarımı daha verimli, günün koşullarına uygunşekilde verimli hale getirme yönünde gayret göstermek” ifadelerini kullandı.

BÜYÜKKILIÇ, TARIM VE HAYVANCILIĞA ÖZEL ÖNEM VERİYOR

Beydeğirmeni Besi Bölgesi’nde çalışmaların hızla devamettiğini, tarıma destek konusunda 34 adet sulama tesisi yaptıracaklarını, 100ton yerli ve milli tohum ve yem bitkisi dağıtacaklarını kamuoyu ile paylaşanBüyükkılıç, kabak çekirdeği, ay çekirdeği, kayısı gibi ürünlerin kurutulmasıiçin 10 bin metrekare kurutma alanı ve kabak çekirdeği paketlenme tesisini inşaedeceklerini de duyurdu.

BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ, YENİ HAYVANCILIK MODELİNİN AMACINI AÇIKLADI

Kentte koyunculuk faaliyetlerinin önündeki en önemli sorununhayvan sayısının az olması ile işletmelerdeki hayvan miktarının yetersiz olmasıolduğunu belirten Büyükkılıç, “Geçmiş yıllarda koyunculuk faaliyetinde bulunmuşolan aileler tekrar koyunculuk faaliyetinde bulunmak istemekte ancak yetersizsermaye nedeni ile bunu yapamadıkları görülmektedir. Biz bu yetersizliğigidermek amacıyla bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Gelir düzeyi düşük kırsalalan nüfusunun yaşam standartlarının yükseltilmesine hizmet edecek koyunculukfaaliyetinin yeniden canlandırılması amacıyla bir hayvancılık modelininoluşturulmasını ve bu modelin geliştirilmesini amaçladık” diye konuştu.

Büyükkılıç, bu modelin esasının sürdürülebilirlik olduğunubelirterek, “Hem daha fazlasını biz dağıtacağız hem verdiğimiz üreticidenkendilerinden alınıp, çarkı döndüreceğiz, bir başka üreticimize fırsatsağlayacağız” dedi.

Başkan Büyükkılıç, proje kapsamında Akkışla, Bünyan, Develi,Felahiye, Özvatan, Pınarbaşı, Sarıoğlan, Sarız, Tomarza, Yahyalı, Yeşilhisarilçelerinde mera varlığı doluluk oranına göre ilk beşer mahalle tespitedildiğini söyleyerek, “Her ilçede 5 aileye, her aile içinse 19 akkaraman koyunve 1 adet akkaraman koç olmak üzere 20 adet küçükbaş hayvan verilecek. Desteksağladığımız üreticiler de her yıl 5 adet bize yavru verecek, 4 senedevatandaşlarımızdan verdiğimizi alacağız, üretmeye, kazan kazan politikasıylakazanmaya devam edeceğiz. Bizim bütçemize olan maliyeti 2 milyon TL, KüçükbaşHayvancılık Projemiz sayesinde koyunlar artacak, meralar şenlenecek. Şehrimize,besicilerimize hayırlı uğurlu olsun diliyorum” şeklinde konuştu.

Kayseri’de 2020 yılında büyükbaş hayvan itibariyle Türkiyesıralamasında 14. sırada olduğunu hatırlatan Büyükkılıç, “Yeter mi yetmez,Beydeğirmeni’nde inşallah hedef 100 bine ulaşmak, bunu da sağladığımızda busıralama altını üstüne getirecek, tersine dönecek, manda sıralamasında 7.sıradayız, koyun sıralamasında 32. sıradayız, yumurta tavuk sırasında 9.Sıradayız, toplam süt üretiminde 15, kırmızı et üretiminde iyi bir noktadayızama yeterli bulmuyoruz. Bu oranları daha da artıracağız” diye konuştu.

AK Parti İl Başkanı Şaban Çopuroğlu da bu projenin sadeceKayseri’ye değil, Türkiye’ye büyük katkı sağlayacak bir proje olduğunu,önümüzdeki beş yıl içerisinde proje kapsamında 11-12 kat küçükbaş hayvansayısına çıkacağını belirterek, başta Başkan Büyükkılıç olmak üzere emeğigeçenlere teşekkür etti.

İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin ise BüyükşehirBelediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’a tarıma verdiği desteklerden dolayıteşekkür etti.

Şahin, Kayseri Türkiye’deki en önemli küçükbaş merkezlerindenbiri olmaya hızla yaklaştığını ifade etti.

BÜYÜKKILIÇ, GELECEK SENE SAYIYI 2 BİNE ÇIKARDI

Konuşmaların ardından proje kapsamında koyun dağıtımınyapıldığı ilçelerden Yeşilhisar ile videokonferans yöntemi ile görüşme yapıldı.Başkan Büyükkılıç, videkonferans ile besicilere seslenerek daha fazlavatandaşın yararlanması için talimat vererek, seneye 2 bin küçükbaş hayvandağıtılmasını vurguladı.Ayrıca Başkan Büyükkılıç, tören sonunda çocuklaraKayserispor forması hediye ederken, bir çocuğa da büyütmesi için kuzu sözüverdi.

Proje kapsamında Akkışla, Bünyan, Develi, Felahiye, Özvatan,Pınarbaşı, Sarıoğlan, Sarız, Tomarza, Yahyalı ve Yeşilhisar ilçelerinde mera varlığıdoluluk oranına göre ilk beşer mahalle tespit edildi. Her ilçede 5 aileye, heraile için de 19 akkaraman koyun ve 1 adet akkaraman koç olmak üzere 20 adetküçükbaş hayvan verilecek. Toplam 55 aileye, bin 45 adet akkaraman koyun ve 55adet akkaraman koç olmak üzere bin 100 adet küçükbaş hayvan dağıtımıgerçekleşecek projenin toplam bedeli 2 milyon Türk Lirası.

yorum Yap