Bosnalı Büyükelçi’den Büyükkılıç’a: “Sizin Hatırınız Biz de 4 Bin Yıl”

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç,Bosna Hersek Ankara Büyükelçisi Adis Alagiç’i makamında ağırladı. Kayseri’ningücünü bildiklerini, meşhur bir şehir olduğunu belirten Alagiç BaşkanBüyükkılıç’a Bosna kahvesi ve bakır fincan takımı takdim etti. BaşkanBüyükkılıç kahvenin 40 yıl hatırı olduğunu söylerken, Alagiç, “40 yıl nedir,sizin hatırınız biz de 4 bin yıldır” dedi.

Başkan Büyükkılıç’ın belediye girişinde karşıladığı BosnaHersek Ankara Büyükelçisi Adis Alagiç’e çiçek takdim edildi.

KABE-İ MUAZZAMA SERGİSİ’Nİ GEZDİRDİ

Başkan Büyükkılıç, Büyükelçi Alagiç’e belediye fuayealanında açılan Mekke’de Müslümanların kıblesi olan Kabe üzerindeki ayetlerinişlenerek tablo haline gelen ve 19 eserin yer aldığı sergiyi gezdirdi.

Başkanlık makamında gerçekleşen ziyarette konuşan BaşkanBüyükkılıç, “Ülkemizde eğitim almış olmanız bizim için büyük bir kazanım. Bosnakelimesi telaffuz edildiği zaman, zaten içimizi bir sıcaklık kaplıyor.Kayseri’miz her zaman sizin haklı davanızın, sürecinizin yanında yer almış,üzerine düşeni yapmış bir şehirdir” dedi.

“KADİM MEDENİYETLERE EV SAHİPLİĞİ YAPMIŞ ŞEHİR”

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Kayseri tarihihakkında Büyükelçi Alagiç’e bilgiler veren Başkan Büyükkılıç, “4 üniversitesi,4 endüstri merkezi, 1 serbest bölgesi, 1.5 milyon nüfusu olan, yaklaşık 6 binyıllık ticari geçmişiyle kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış, Selçukluöncesi Roma, Bizans, Asurlar gibi değişik medeniyetlerin yaşadığı, son süreçtede Osmanlı, tabi ki Cumhuriyet döneminde de milli mücadelenin yanında yeralmış, hakkın ve halkın yanında olmuştur. Burada 16 ilçe belediyesi ilebirlikte Büyükşehir olarak şehrimize hizmet ediyoruz. Erciyes gibi kayakmerkezimiz söz konusu, Mimar Sinan gibi bir değerimiz Kayserili, o bizim için birdeğer, tarihi dokuların yoğun olduğu açık hava müzesi niteliğinde bir şehirolarak Kayseri’yi yorumlayabiliriz. Her yönüyle güzel, her yönüyle Kayseritakdire şayan” diye konuştu.

Başkan Büyükkılıç, Kayseri’nin hayırseverler şehri olduğunuvurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti:

“Umarım burada rahat edersiniz. Aynı zamanda hayırseverlikduygusu da ön plana çıkmış. Geçmişte ecdadımızın yapmış olduğu köprüler,hanlar, hamamlar da olduğu gibi üniversitelerimizi, sağlık binalarımızı, eğitimbinalarımız, camilerimizde hep Kayserililerimizin kazandığını, hayırlı yollardaharcayan hayırseverler marifetiyle yapıldığını gözlemlersiniz. Yani güvenli,huzurlu, devletine milletine bağlı bir şehirdesiniz. Emin ellerdesiniz. Hoşgeldiniz. Bu arada 6 bin yıllık geçmiş deyince kazılarımızdan çıkantabletlerimizi görüyorsunuz. Burada da ticari anlaşmalar, senetler, çekler,hatta gelin-kaynana arasındaki anlaşmalar bile var diye telaffuz ediliyor,tercüme ediliyor. Bunlar imitasyon ama kazıdan 25 bin tablet çıkmış durumda.Biz bunun müzesini de hayata geçireceğiz. Değişik yerlere, bir bakıma derlitoplu bulunmadığı için gitmiş olanları da toparlayıp Kayseri’mizde böyle birticaretin genlerimize işlediği anlayışı içerisinde bunu da gündemde tutmayaçalışıyoruz. Kültür Bakanlığı ile işbirliği halinde kazı da devam ediyor.”

“KAYSERİ’NİN GÜCÜNÜ BİLİYORUZ. KAYSERİ MEŞHUR”

İlk kez Kayseri’ye geldiğini söyleyen Bosna Hersek AnkaraBüyükelçisi Adis Alagiç ise, Kayseri’nin gücünü bildiklerini, meşhur bir şehirolduğunu belirterek, “Kayseri’de olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ülkelerimizarasındaki çok güzel ve çok güçlü ilişkilerin yanı sıra, oradaki Kayseri’ninyeri de çok önemli. Her zaman destekçi olduğunuzu biliyoruz ve bunu her yerdegündeme getiriyoruz. Aynı zamanda iş adamları ve başka heyetler önemli sayıdayıllardır Bosna’ya geliyor, ilişkiler gelişiyor. Onlara bir katkıda olmak içinbugün sizinle buradayız. Tabi Kayseri’nin Bosna-Hersek’te birkaç tane kardeşşehir ve ilçeleri var, bunlar da ikili ilişkileri ciddi bir anlamda geliştiriyor.Tabi Kayseri’nin gücünü biliyoruz. Kayseri meşhur. Bosna’da da meşhur. Ortakişbirliği yapabileceğimiz, birbirimizden güç alabileceğimiz dayanışma,kardeşlik ve dostluk içerisinde çok güzel işler başardık, başarıyoruz vebaşaracağımıza inanıyoruz. Sıcak karşılamanız, dostluğunuz,misafirperverliğiniz için teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

“40 YIL NEDİR, SİZİN HATIRINIZ BİZ DE 4 BİN YILDIR”

Başkan Büyükkılıç, Büyükelçi Alagiç’e Kültepe’dekikazılarda çıkarılan tabletlerin replikası ile kursiyerlerin dokuduğu, doğal kökboyalı el dokuması halı hediye ederken, Alagiç de Büyükkılıç’a Bosna kahvesi vebakır fincan takımı hediye etti. Başkan Büyükkılıç kahvenin 40 yıl hatırıolduğunu söylerken, Alagiç, “40 yıl nedir, sizin hatırınız biz de 4 bin yıldır”dedi.

yorum Yap