Dünyanın İlgisini Çeken Fosiller Bu Müzede Sergilenecek

Başkan Dr. Büyükkılıç, dünyanın dailgisini çeken Yamula Barajı’nda bulunan 7.5 milyon yıllık fosillerinsergileneceği Paleontoloji Müzesi ile vatandaşlara yönelik Millet Kıraathanesiprojesinin temelini atmaya hazırlanıyor.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın destekleriyle 4ayrı bölgede 2018 yılı Eylül ayında başlayan kazı çalışmalarında Afrika veAsya’daki türlerinden üçte biri kadar büyük canlılara ait bulunan fosillerinsergileneceği Paleontoloji Müzesi ve Millet Kıraathanesi projesinin temelleriatılıyor.

KAZI ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Kocasinan ilçesi Yamula Barajı çevresinde bulunan eskiTaşhan, Çevril, Emmiler ve Hırka bölgelerinde 2018 yılı Eylül ayında başlayanve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü izinleri ile Kayseri MüzesiBaşkanlığı’nda, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr.Okşan Başoğlu’nun bilimsel başkanlığında ve Kayseri Büyükşehir Belediyesisponsorluğunda yapılan kazı çalışmaları sürüyor.

AFRİKA’DAKİ TÜRLERİNDEN ÜÇTE BİRİ KADAR BÜYÜKLER

Eski Taşhan, Çevril, Emmiler ve Hırka bölgelerinde yapılankazı çalışmalarında, 7.5 milyon yıllık çok sayıda fil, 3 ayaklı toynakat(hiperrion), 3 ayrı zürafa kafatası, gergedan, boynuzlu bovidaeya, kablumbağagibi hayvanlara ait fosiller bulundu. Yamula Barajı’nda bulunan tüm fosillerinAfrika ve Asya’daki türlerinden üçte biri kadar büyük olduğu ortaya çıktı.

DÜNYADA TEK ÖRNEK

Yapılan kazı çalışmalarında Yamula Barajı kıyısında 2019yılında bulunan ve Finlandiyalı bir uzman tarafından incelenen ChoerolophodonPentelici’ye ait tam kafatası fosili de, dünyada tek örnek olarak literatüregeçmişti.

MÜZENİN TEMELLERİ ATILIYOR

Bu çalışmalar kapsamında Büyükşehir Belediyesitarafından yaptırılacak olan ve projelendirme çalışmaları sona erenPaleontoloji Müzesi ve Millet Kıraathanesi projesinin temel atma töreni, EskiArkeoloji Müzesi’nde 21 Ağustos Cumartesi günü yapılacak.

yorum Yap