Büyükşehir’in 6 Milyon TL’lik Araçları İle Hafriyat Yönetim Sistemi Tanıtıldı

Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından 6 milyon TLmaliyetle hizmete sunulan Çöp Ara Transfer İstasyonlarında kullanılacak 4 AdetÇekici ve 4 Adet Semireteyler ile Hafriyat Yönetim Sistemi tanıtıldı. BaşkanDr. Memduh Büyükkılıç, törende Türkiye’ye örnek olacak çevre projelerinianlattı.

Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşen tanıtım törenine BaşkanBüyükkılıç’ın yanı sıra, Vali Şehmus Günaydın, Önceki Dönem Enerji ve TabiiKaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AK Parti İl Başkanı Şaban Çopuroğlu, MelikgaziBelediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın,Hacılar Belediye Başkanı Bilal Özdoğan, İncesu Belediye Başkanı Mustafa İlmek,İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. İlhan Şahin veGenel Sekreter Hüseyin Beyhan, genel sekreter yardımcıları Serdar Öztürk, BayarÖzsoy, daire başkanları ile vatandaşlar katıldı.

Bu kente ibadet aşkıyla hizmet ettiklerini söyleyereksözlerine başlayan Başkan Büyükkılıç, Kayserililere layık olmak içinçırpındıklarını belirterek, kent estetiği ve çevre temizliği konusunda büyükbir hassasiyet gösterdiklerini ifade ederek, ilçe belediyelerine de temizlikkonusunda hassasiyetle yürüttükleri çalışmalardan dolayı teşekkür etti.

Başkan Büyükkılıç, gelecek kuşaklara daha yaşanılabilir birKayseri bırakabilmek amacıyla çevrenin korunmasına yönelik çalışmalar veyatırımlara hız kesmeden devam ettiklerini ifade ederek, “Bugün buradatanıtımını yaptığımız araçları kullanacağımız ve Kasım ayı içerisinde işletmeyealacağımız çöp ara transfer istasyonları marifetiyle ilçelerimize çöp konusundaönemli fırsat sunuyoruz” dedi.

“İLÇELERİMİZDE ÇÖP SORUNUNU ÇÖZECEĞİZ”

Develi İlçe sınırları içerisinde kurulan çöp ara transferistasyonu ile Develi, Tomarza ve Yahyalı İlçelere, Bünyan İlçe sınırlarıiçerisinde kurulan çöp ara transfer istasyonu ile Bünyan, Felâhiye, Özvatan,Sarıoğlan ve Akkışla ilçelerine hizmet verileceğini belirten Büyükkılıç,“İşletmeye alınacak bu iki çöp transfer istasyonu marifetiyle ilçelerde oluşanyıllık 75 bin ton evsel atık bertaraf edilmek üzere katı atık düzenli depolamatesisine taşıyarak katı atık bertarafını bir bütün olarak sağlayacağız.Merkezde yaptığımız çalışmaları, taşrada da yapma yönünde ilçe belediyelerimizile dayanışarak bu çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Proje çalışmaları devam edenYeşilhisar, Sarız ve Pınarbaşı İlçelerinde kurulacak çöp ara transferistasyonlarını da 2022 yılı içerisinde işletmeye alarak bu ilçelerimiz de çöpsorununu çözeceğiz. Çevre ile ilgili, çöp ile ilgili herhangi bir sorunkalmamış olacak” diye konuştu.

“2 MİLYON TON EVSEL NİTELİKLİ KATI ATIĞI BERTARAF ETTİK”

Başkan Büyükkılıç, Mevcut Katı Atık Düzenli Depolama Tesisibünyesinde, 2 milyon ton evsel nitelikli katı atığı bertaraf ettiklerinivurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “100 milyon metreküp metan gazını toplayarak atmosferesalınımı engelledik. Topladığımız bu metan gazını yakarak 170 milyon kilowattelektrik ürettik. Kojenerasyon ünitelerinde oluşan atık ısı ile ısıtılan 10 binmetrekare kapalı alana sahip serada 3 bin ton domates ürettik. Kompost üretimtesisimizi 2019 yılında projelendirip, hayata geçirip, devreye alarak bu zamaniçerisinde bin ton park ve bahçe atığını işledik, komposta çevirdik. Üretilenkompostu parklarımızda peyzaj çalışmalarında kullandık. Pandemi koşullarıdolayısıyla tıbbi atık miktarında belirgin artışlar olmasına rağmen 600 sağlıkkuruluşuna kesintisiz bir hizmet sağlayarak, oluşan tıbbi atıkları kesintisiztopladık, sterilize edip bertarafını sağladık. Hava kirliliğiyle mücadelekapsamında sanayi sitelerinde kesintisiz denetim yaptık.”

“ALO HAFRİYAT İHBAR HATTI OLUŞTURDUK”

Kayseri’de merkezi ısıtma sistemine sahip tüm konut ve işyerlerini doğalgaza geçirdiklerinin altını çizen Büyükkılıç, “Milli EğitimMüdürlüğü ile yapılan protokol çerçevesinde ilk ve ortaokulları kapsayan atıkpil toplama kampanyaları düzenledik. Çocuklarımızın çevre hassasiyetiniartırmak amacıyla kampanyada dereceye giren okullara çeşitli ödüller vermeksuretiyle teşvik ettik. 2021 yılı itibari ile Kayseri’de ilk defa hafriyatkirliliğini denetlemek için Hafriyat Şube Müdürlüğünü kurduk. Bu önemli biradımdı. Her bölgemizi kapsayacak 3 ana hafriyat döküm sahası belirledik.Hafriyat toprağı ve inşaat/yıkıntı atıkları taşıyan araçların takibininyapılması amacıyla, araçlara GPS ve damper sensörü taktırma zorunlulu halegetirdik. İzleme ve Koordinasyon Merkezi oluşturularak hafriyat araçlarınıntakibini sağladık. Artık kimse rastgele yere hafriyat dökemiyor, bu önemliçalışmaydı. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı bünyesinde “Alo Hafriyatİhbar Hattı” oluşturularak, hafta sonu ve hafta içi, 7/24 saat çalışma esasınadayalı Çevre Zabıta ekipleri oluşturduk” dedi.

YAKLAŞIK 700 BİN METREKÜP HAFRİYAT TOPRAĞI KONTROLLÜ OLARAK BERTARAFEDİLDİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, şehirdeoluşan tüm hafriyatı üretildiği noktadan bertaraf edileceği yere kadardenetleyerek, böylece kaçak dökümü engelleyip çevre kirliliğini minimumaindirdiklerini, yılın ilk 6 aylık döneminde yaklaşık 700 bin metreküp hafriyattoprağı kontrollü olarak bertaraf ettiklerini anlattı.

TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK SIFIR ATIK PROJELERİ

Başkan Büyükkılıç, sıfır atık projeleri kapsamındayaptıkları çalışmaları da anlatarak, şöyle konuştu:

“İlçe belediyeleri ile koordineli olarak başlatılan yapıruhsatlı işlerde ortaya çıkan şehrimizin kıymetli nebati toprağı önceliklepeyzaj işlerinde, hafriyat toprağı ise altyapı ve dolgu işlemlerindekullandırılarak Sayın Cumhurbaşkanımızın kıymetli eşleri Emine Erdoğanhanımefendinin himayesinde yürütülen Sıfır Atık Projesi’nin en önemli aşamalarındanbirini daha tamamlamış bulunmaktayız. Yine Sıfır atık projesi kapsamında,Belediye hizmet binalarımız için Sıfır Atık Yönetim Planları hazırladık. Sıfıratık belgelerini tüm binalarımıza aldık. İlçe Belediyelerine ve talepte bulunankamu kurum kuruluşlarına sıfır atık toplama ekipman desteği sağladık.  2025 sonrası hizmet verecek yeni bir tesisinplanlaması çalışmalarına başlamış bulunmaktayız. Yeni tesis alanı olarakbelirlenen 625 bin metrekare alan için Fizibilite ve ÇED Raporu çalışmalarınabaşladık. Planlanan yeni tesis bünyesinde kurulacak; Mekanik Ayrıştırma Tesisi,Biyometanizasyon Tesisi, Kompost Tesisi, Atıktan Türetilmiş Yakıt Tesisi, YakmaTesisi, Elektrik Üretim Tesisi, Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi, DüzenliDepolama Sahası, Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi ile atığın karakteristiğine göreyönetildiği 35 yıllık kapasiteye sahip, entegre bir atık yönetim Sistemikurarak Türkiye’de ilk olmayı hedeflediğimiz paylaşmak istiyorum.”

“YİNE MİLYONLARCA AĞAÇLA TOPRAKLARIMIZI BULUŞTURACAĞIZ”

Hayvansal atıkları değerlendirmek amacıyla yapmış olduğumuzbiyogaz tesisinin de hayata geçirildiğini ve şuanda elektrik üretildiğinibelirten Büyükkılıç, “Çevremizin ve doğal yaşam kaynaklarımızın sahibininyalnızca bizler olmadığı bilinciyle gelecek nesillere daha temiz ve kalitelibir çevre emanet etmek için yarının doğasını bugünden aldığımız önlemler ilekoruyoruz ve korumaya devam edeceğiz. Ayrıca, 11.11.2021’de inşallah yinemilyonlarca ağaçla topraklarımızı buluşturacağız” dedi.

Başkan Büyükkılıç, “Şehrimizin kıymetini bilelim,birbirimizin kıymetini bilelim, insanımızın kıymetini bilelim. Türkiye’dekendisinden söz ettiren böyle bir şehirde yaşadığımız, böyle bir şehre hizmetettiğimiz, Ay yıldızlı Türk Bayrağına, vatanına, milletine, devletine bağlınesiller yetiştiren bu şehrimizle gurur duyuyoruz” diyerek konuşmasınınoktaladı.

BAKAN YILDIZ’DAN BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ’A TEŞEKKÜR

Kayseri’ye sağladığı gerek çevre ile ilgili hassasiyetingerekse yeşilin artırılmasına yönelik çalışmalarından dolayı Başkan Büyükkılıç’ateşekkürlerini ileten Önceki Dönem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı TanerYıldız da, “Başta Büyükşehir Belediye Başkanımız değerli Memduh ağabeyimize,ekibine ve emeği geçen bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

VALİ GÜNAYDIN: “BÜYÜKŞEHİRİMİZ DURMUYOR”

Kayseri Valisi Şehmus Günaydın da “Kayseri’ye atandıktansonra ziyaretime gelen misafirlerin şehrimiz ile ilgili ilk izlenimleri vedüşünceleri bizi ziyadesiyle memnun ediyor. Gelen bütün misafirlerimizKayseri’mizin temizlik ve bakım konusunda son derece iyi olduğunu, bunun dadaha ileri noktalara taşıması adına Büyükşehir Belediyemizin durmadığını ve bukonuda çalışmalara devam ettiğini memnuniyetle müşahede ediyoruz. Buhizmetlerin ilimize kazandırılmasında emeği geçen başta Büyükşehir Belediye başkanımızaolmak üzere herkese teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından dualar edildikten sonra protokol, ÇöpAra Transfer İstasyonu’nda kullanılacak araçları inceledi.

Ayrıca programda Eylül ayında Tabipler Odası ileişbirliğinde düzenlenen bisiklet turu etkinliğinde bisiklet kazanan talihlilerebisikletleri Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. İlhan Şahin’in de katılımıylaverildi.

yorum Yap