Büyükkılıç: “Kayseri’de Tarih Fışkırıyor, Büyükşehir Sahip Çıkıyor”

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç,İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun ile Keykubadiye Sarayı Kazı Heyeti BaşkanıProf. Dr. Ali Baş’ı makamında kabul etti. Başkan Büyükkılıç, “Kayseri’de tarihfışkırıyor, Büyükşehir Belediyesi tarihine ve kültürüne sahip çıkıyor” derken,Prof. Dr. Baş da kazı çalışmalarında çok önemli buluntular ilekarşılaştıklarını ifade etti.

Başkanlık makamında gerçekleşen ziyarette, KeykubadiyeSarayı Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Ali Baş, Başkan Büyükkılıç’a, BüyükşehirBelediyesi destekleriyle devam eden kazı çalışmaları hakkında bilgiler verdi.Ziyarette açıklamalarda bulunan Başkan Büyükkılıç,“Kayseri’miz, Sivas’ımız, Konya’mız Selçuklu’nun önemli merkezlerinden. Oaçıdan Kayseri geçmiş tarihine baktığımızda Selçuklu yatırımları, Selçuklueserleri bağlamında en zengin illerinden birisi olarak değerlendirilebilir”dedi.

KAZI ÇALIŞMALARI 12 AY DEVAM EDECEK

Alâeddin Keykubad dönemine ait olan saray ile ilgili kazıçalışmalarının yapıldığını ifade eden Büyükkılıç, “Belediyemiz ve ŞekerFabrikamız hem kolaylık hem de destekleri sağlıyor. Kültür ve TurizmBakanlığımız ile görüşmelerimiz sonrasında kazı çalışmalarının 12 aya çıkmasıyönünde sağ olsunlar gerekli tolerans ve iyi niyeti gösterdiler, karar aldılar.Bundan sonraki süreçte bu çalışmaların 12 ay devam edeceğine inanıyoruz” diyekonuştu.

Başkan Büyükkılıç, kentin dört bir yanında kazıçalışmalarının sürdüğünü vurgulayarak, şunları söyledi:

“Aynı zamanda Kızıl Köşk ile ilgili Selçuklu dönemininkazısı devam ediyor, Kültepe Kaniş Karum ile ilgili kazılarımız devam ediyor,fosillerle ilgili kazılarımız devam ediyor. Yine bir Selçuklu eseri SeyyidBurhaneddin hazretleri yanı başında jeoradarla tespit etmek suretiyle onu açığaçıkardık, o kazımızı yaptık. Kısacası Kayseri’de tarih fışkırıyor, KayseriBüyükşehir Belediyesi hem tarihine, hem kültürüne sahip çıkacak, hem deKayseri’yi, bu Selçuklu şehrini gerek müze çalışmalarıyla, gerek eserlerinkamuoyu ile paylaşılması bağlamında gerekli desteklerini esirgemeyecek. KültürBakanlığımız ile görüşmek suretiyle bu ivmemizi biraz daha hızlandırıp, gereklidestekleri de sağlayıp, çalışmalarımızın yapılması gerektiğini buradanpaylaşıyorum.”

“DURMAK YOK, KOŞTURMAYA DEVAM EDİYORUZ”

İncesu’da arkeolojik kazılarda mozaik buluntularının daönemine işaret eden Büyükkılıç, “Roma ve erken Bizans dönemine ait olan mozaikile ilgili son süreçte kazı çalışması gün yüzüne çıktı. Adeta Orta Anadolu’daönemli bir esere ve öneme imza atıldı. Bununla ilgili çalışmalarımız da sürüyor.Kısacası durmak yok, tarihiyle, kültürüyle, sporuyla, gastronomisiyle,turizmiyle, endüstri ve ticaretinin yanında Kayseri’yi daha iyi noktalarataşıma yönünde koşturmaya devam ediyoruz” dedi.

“SAYIN BAŞKANIMIZIN ÇOK GİRİŞİMLERİ OLDU”

Keykubadiye Sarayı Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Ali Baş dayaptığı açıklamada, Başkan Büyükkılıç’ın kazı çalışmalarının 12 ayaçıkarılmasında çok girişimleri olduğunu ifade etti. Baş, kazı çalışmalarındailerleme kaydettiklerini belirterek, “Kayseri Keykubadiye Sarayı kazısınıyürütüyoruz. Kazıya, 2014 yılında başladık, 2015 yılından itibaren de BakanlarKurulu kararı ile kazı çalışmalarını devam ettiriyoruz. Bugüne kadar geçensüreçte epey ilerleme kaydettik. Bizim amacımız daha uzun soluklu kazıçalışmalar yürütmek. Özellikle belirteyim ki 12 aya çıkması noktasında sayınbaşkanımızın çok girişimleri oldu. Onun üzerine 12 ay kazı yapalım düşüncesiylebaşladık, inşallah bundan sonra düşüncelerimizi daha iyi gerçekleştirme imkânıbulabileceğiz” şeklinde konuştu.

“ÇOK ÖNEMLİ VERİLER VE BULUNTULAR İLE KARŞILAŞTIK”

Prof. Baş, Keykubadiye Sarayı ile ilgili bilgiler vererek,sözlerini şöyle sürdürdü:

“Alâeddin Keykubad’ın bir sarayı. Selçuklu döneminin önemlibir sarayı, çok fazla araştırılmamış, sadece iki defa bizden önce kısa sürelikazı yapılmış, 2014’te biz başlayınca sarayın nasıl olduğuna dair elimizdehiçbir bilgimiz, veri yoktu. Onu açığa çıkarma düşüncesiyle başladık, şuanakadar iyi işler yaptık, birçok mekânın açığa çıkarılmasını sağladık. Bu süreiçerisinde çok önemli veriler ve buluntular ile karşılaştık. Buluntuların büyükkısmı kısa süre içerisinde Selçuklu Uygarlığı Müzesi’nde sergilenecek. Sayınbaşkan beyin destekleriyle oda yürüyecek. Amacımız sarayı bütünüyle açığaçıkarıp, mümkün olduğu ölçüde onarımını ve restorasyonunu yapıp, Türkkültürüne, turizmine katkıda bulunması anlamında çalışmalarımız sürüyor.”

“KAYSERİ VE TÜRK KÜLTÜRÜNE ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLAYACAĞINA İNANIYORUZ”

Kazı çalışmalarında Başkan Büyükkılıç’ın büyük destekleriolduğunun altını çizen Baş, “Bu çalışmalar çerçevesinde genel müdürlüğümüzdışında Kayseri’de yerelde de çok büyük destekler alıyoruz, bu desteklerinbaşında kazının başlangıcından itibaren Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nindesteği çok fazla, her konuda. İyi bir kazı sezonu, kazı çalışması yürütüyoruz.Kazı çalışmalarının 12 aya çıkması bizleri memnun etti, o süre içerisinde bizdüşündüğümüzden daha ileride kazı sezonunu sürdürüp, önemli şeylerlekarşılaşacağımız düşünüyoruz, Kayseri ve Türk kültürüne önemli katkılarsağlayacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Ziyaret sonrası Prof. Dr. Ali Baş, Başkan Büyükkılıç’a gününanısına Keykubadiye Sarayı kazısında açığa çıkarılmış olan çift başlı kartalfigürü ile süslenmiş sekiz köşeli yıldız çiniye ait fotoğrafın tablosunu hediyeetti.

yorum Yap