Kayseri Büyükşehir’den “Akıllı Kavşak” Uygulaması

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın2021 yılı projelerinden olan ve şehrin trafik yoğunluğunu azaltmak amacıylaprojelendiren Akıllı Kavşaklar Projesi hayata geçmeye başladı. Yapılançalışmaları yerinde incelemek ve bilgi almak amacıyla Ulaşım A.Ş.’de toplantıdüzenleyen Başkan Büyükkılıç, Akıllı Kavşaklar’ın geliştirme ve testçalışmalarının tamamlandığını, Kayseri genelinde yaygınlaştırılacağını söyledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, UlaşımA.Ş.’nin yaptığı hizmetleri ve bundan sonra yapılacak çalışmaları gözdengeçirmek amacıyla toplantı düzenledi. Ulaşım yatırımlarının değerlendirmesiniyaptıklarını kaydeden Başkan Büyükkılıç, toplantıda “Akıllı Kavşaklar” ileilgili çalışmaların uygulanmaya başladığına dikkat çekerek, Organize Sanayi güzergâhındaönemli bir kavşak olan Altınoluk kavşağında akıllı kavşağın devreye alındığınıve buna bağlı olarak 3 kavşakta da çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Akıllı Kavşaklar ile birlikte kentin trafiğininrahatlayacağını dile getiren Büyükkılıç, “Akıllı kavşaklarla ilgiliçalışmalarda kendi imkânlarımız ve kaynaklarımızla hayata geçirme noktasındason noktaya geldik.  Şu anda yapılan çalışmalar ürününü verdi.Kavşaklarımızın bir kısmında uygulanıyor. Sonuç verimli olunca bunu inşallahKayseri merkezinde genele yayılacak çalışmaları da hızlandırma yönündetalimatımızı verdik. O yönde sıkıntılarımızı da inşallah aşacağız. Amacımızvatandaşımızın konforunu sağlamaktır” diye konuştu.

Başkan Büyükkılıç, Pandemi süresi boyunca ulaşımhizmetlerine devam ettiklerini kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Pandemi sıkıntılarının altına sığınarak, hizmetlerimizidurdurmadık. Daha çok çalıştık ve bu sıkıntılı süreci fırsata çevirdik.Şehrimizi seviyoruz, ülkemizi seviyoruz. İnsanımıza hizmet etmeyi seviyoruz.Sürdürülebilirliği de çok çok önemsiyoruz. Bu konuda da gerekli önlemlerialmamız gerekiyor. Onu da buradan paylaşmak istiyorum. Her şeyden önce gerektramvay ulaşımı ile ilgili, gerekse özel halk otobüsü ve kendi otobüslerimizle ilgiliçalışmalar ile aynı sefer sayılarını sürdüren ve hatta artıran yaklaşımiçerisindeyiz. Fedakârlığın zirvesinde bulunduğumuzun da Kayseri kamuoyufarkında ve bizler de farkındayız. Sağ olsunlar, var olsunlar diyoruz.Şehrimizin doğusunda, batısında, kuzeyinde, güneyinde ulaşımdaki konforuartırma yönündeki çalışmaları da fedakârca sürdürüyoruz. Pandemi mazeretinesığınmıyoruz. Hem bu süreci yönetiyoruz, hem de her türlü yatırımımızı devamettiriyoruz.”

Kayseri’de ulaşım altyapısını daha güçlendirmek için yapılançalışmalardan da söz eden Büyükkılıç, konuşmasında, “Talas’ımızdaki tramvayhattıyla ilgili ihalemizi yapmış ve protokolü imzalamış durumdayız. Yer teslimide yapıldı. İnşallah orada çalışmalarımız sürüyor. Yine hatırlanacağı üzereUlaştırma Bakanlığımızın yapmış olduğu çalışmayla Belsin’imizden, KUMSMALL’akadar olan Nuh Naci Üniversitemiz ve Şehir Hastanemizin önünden geçen hattınçalışmaları da sürüyor. Katlı kavşak çalışmalarımızı da devam ettiriyoruz”ifadelerini kullandı.

AKILLI KAVŞAK PROJESİ HAKKINDA

Ülkemizin öncü ulaşım şirketlerinden Kayseri BüyükşehirBelediyesi Ulaşım A.Ş. ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi SinyalizasyonMüdürlüğü’nün birlikte yürüttüğü Akıllı Kavşak Projesi’nin ilk etabı hayatageçirildi.

Araç trafiği gün geçtikçe artan Kayseri’de, yenilikçi vesürdürülebilir bir çözüm yaklaşımı geliştiren Kayseri Ulaşım A.Ş., bu sistemile kavşaklardaki araç bekleme sürelerinin azaltarak trafik akışınıhızlandırmış ve karbon salınımının azaltılmasını sağlandı.Kayseri Büyükşehir belediyesi Ulaşım A.Ş bünyesindegeliştirdiği TSE belgeli Kaniş Kavşak Kontrol Cihazını da kullanılarak sistemmaliyetlerinin düşürülmesi sağladı.Trafik sıkışıklığına çözüm olacak Akıllı Kavşak Projesininilk etabı için Organize bölgesine ulaşımda önemli bir nokta olan AltınolukKavşağı ve bağlı kavşaklar pilot bölge olarak seçildi. 2020 Eylül ayında Ar-Geçalışmaları başlamış olup, Ocak 2021’de pilot kavşakta akıllı sistem devreyealınmıştır.

Projenin gerçekleştirilmesi için pilot kavşak üzerindeki her bir yolasensörler yerleştirilmiştir. Geliştirilen Akıllı Sistem, sensörlerden gelenaraç sayım verileri işleyerek, kavşağın yeşil sürelerini optimize etmektedir.Bu kapsamda, sürücülerin gündüz vaktinde kavşaktaki bekleme süreleri %21, akşamvaktinde ise %18 oranında iyileştirme sağlanmış olup bu iyileştirme sonucundatrafiğin yoğun olduğu zamanlarda kavşakta oluşan kuyruk uzunluğu gözlegörülebilir bir şekilde azaltılmıştır. Ayrıca, geliştirilen Trafik Kontrol Merkezi yazılımı ilekavşaklar uzaktan yönetilebilir ve izlenebilir hale getirilmiştir. İlk etabı tamamlanan projenin devamı olarak koordinelikavşaklar için de çözüm geliştirilme süreci devam etmektedir.

Akıllı kavşak uygulaması hızlı bir şekilde kent genelindekikavşaklarda  yaygınlaştırılacaktır.

yorum Yap